Jdi na obsah Jdi na menu
 


SLOŽENÍ PŘEPADOVÉ SKUPINY SAS PŘI CQB

24. 8. 2011

 

SLOŽENÍ PŘEPADOVÉ SKUPINY SAS PŘI CQB

Přepadové skupiny jsou odpovědí na hrozbu terorismu. Přepadové skupiny jsou složeny z vysoce školených specialistů, cvičených v technikách boje zblízka. Ty se dělí na obsazování ropných plošin GOPLAT obsazování lodí při protidrogových operacích VBSS (VISIT BOAD SEARCH AND SEZURE) a dále osvobozování rukojmích. Specialisté jsou v tomto výsadkáři ze SEAL TEAMu 6, který se specializuje jen na protiteroristickou činnost.Odpověď teroristům musí být rychlá a chirurgicky přesná. Celý team je tvořen velitelem přepadové skupiny, který si sedí někde v uctivé vzdálenosti a plánuje, dále velitelem teamu, breacherem, sniperem, radistou a střelci. Všichni jsou cvičeni v metodách průniku do budov atd. Abyste mohli cvičit bez toho abyste úplně improvizovali připravil jsem zde menší manuál pro CQB.

BREACHER/POINTMAN

Ve vláčku jde jako první a působí jako pointman. Otevírá dveře pro průnik,ale nejdříve nechá vniknout do místnosti střelce.Je zodpovědný za pronikání do uzavřených prostorů a to pomocí usměrňovaných náloží, páčidla,beranidla nebo paklíčů. Paklíče se používají při utajeném průniku, kde je potřeba být potichu. Většinu výcviku tráví ve cvičném domě u své jednotky a prodělávají kurs aplikované technologie výbušnin a kurs zbraňových systémů SEAL, aby se zdokonalili v těchto technikách.Nosí brokovnici s jednotnými i hromadnými střelami na vyrážení zámků a dveří. Též proti živé síle není na malou vzdálenost účinnější zbraně. Má velký zastavovací účinek a velkou palebnou sílu. Tomu co brokovnice dělá do 50 m se říká myší díry. To proto že se dá průstřelem prostrčit ruka. Docela fajn to vědět.

pointman

VELITEL/ODPOVĚDNÝ DŮSTOJNÍK

Velitel teamu je spolu se skupinou v boji. Většinou je to poručík nebo vyšší. Je ve spojení s HQ pomocí PRC-113, kterou nese radista + s odstřelovači a zbytkem teamu komunikuje pomocí MX-300 UHF. Na průzkumu jde druhý,ve "vláčku" při útoku jde předposlední nebo poslední, aby jednu nechytil a aby byl ušetřen prvotního zmatku a díky tmu mohl lépe koordinovat team. Samozřejmě se cvičí v plánování akcí a jiných potřebných věcech. Není nic lepšího než mít dobře vycvičený team a ve cvičném domě se jenom koukat jak jde všechno tak jak jste o tom snili. Musí být slušný střelec a musí to být velmi flexibilní člověk s velkou schopností improvizace.

velitel

RADISTA

Radista je střelec, který má na starost komunikaci mezi velitelem a ostatními členy teamu. Zároveň musí být ve spojení s velitelem operace, který dodává nové informace a kterému musí do jeho útulného místečka v bezpečné vzdálenosti podávají informace o průběhu mise.Radista se nikdy nevzdaluje od velitel a často vstupuje do místnosti až poslední. Většinou působí zároveň jako medik. Jde za velitelem a kryje strany vláčku.

STŘELEC

Střelci jsou hlavní silou přepadové skupiny. Každý střelec je vycvičen v metodách CQB a má přidělenou pozici ve vláčku, která závisí na tom kde se zrovna celá jednotka nalézá. Každý člen musí být schopen kontrolovat místnost po vniknutí.Střelci tráví šest týdnů ze svého tréninkového cyklu cvičením taktik CQB. To zahrnuje výcvik se zbraněmi a to 1) pistole všech možných druhů a ráží 2) H&K MP-5. Střelci vystřílejí několik tisíc střel aby dosáhli základní úrovně a přesnosti.Tyto schopnosti se musí dále rozvíjet a tak střelci tráví dlouhé hodiny na střelnici a ve cvičných domech.

SNIPER

Odstřelovači přepadových skupin jsou vybíráni z nejlepších střelců čety, pro své schopnosti. Odstřelovači se vybavují sami podle povahy mise. V případě akce typu VBSS zaujmou postavení ve vrtulníku poblíž plavidla. Z tohoto postavení čistí cestu pro skupinu a podává veliteli informace o postavení nepřátel. Při pozemní akci mohou být snipeři vysazeni několik dní před vlastní operací a zprostředkovávat průzkum v reálném čase a ze skryté pozice mohou odstřelovat Tangy. Na pokyn velitele kryjí postup skupiny. Snipeři jsou na těchto akcích velmi důležití.

sniper